Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Επτανήσος Πολιτεία


Τα Επτάνησα είχαν το προνόμιο, εν αντιθέσει προς τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο, να μην αποτελέσουν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αντιθέτως, παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό την εξουσία της «Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας», η οποία είχε αρχίσει να επεκτείνεται στο χώρο αυτό από το 1383, με την κατάληψη της Κέρκυρας. Η Ενετική κυριαρχία στο χώρο των Επτανήσων είχε πολλαπλές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό τους: την εξοικείωση των κατοίκων με τη δυτική κουλτούρα, την ανεμπόδιστη άσκηση ~ων θρησκευτικών λειτουργιών, την απρόσκοπτη χρήση της γλώσσας και τη δημιουργία μιας κοινωνικής δομής που έμοιαζε με την αντίστοιχη των δυτικών χωρών (διάκριση μεταξύ πόλης-περιφέρειας, έντονες ταξικές διαφορές.

Η μακραίωνη κυριαρχία των Ενετών καταλύθηκε οριστικά την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων, που συγκλόνισαν την Ευρώπη μετά το 1797. Η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Γαλλίας, Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1800) καθόριζε καθεστώς αυτονομίας για τα Επτάνησα, υπό Τ!1ν επικυριαρχία της Πύλης. Συγκροτήθηκε έτσι η Επτάνησος Πολιτεία, το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κρατίδιο των νεότερων χρόνων. Το 1807 η Γαλλία κατέλαβε τα νησιά, τα οποία επέστρεψαν στον έλεγχο της Βρετανίας με τη συνθήκη της Βιέννης, το 1815. Από το 1817 τα νησιά απέκτησαν Σύν! ταγμα και τέθηκαν επίσημα «υπό την προστασία της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας». Ουσιαστικά - και παρά την ύπαρξη Κοινοβουλίου και Γερουσίας - η πραγματική εξουσία βρισκόταν στα χέρια του διορισμένου από τη Βρετανία - ύπατου αρμοστή.

Η περίοδος που ακολούθησε έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές του καθεστώτος, κυρίως με τις τοπικές εξεγέρσεις εναντίον των Βρετανών.

Οι ενέργειες αυτού του τύπου αντικατόπτριζαν τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών κομματικών σχηματισμών, που διαφοροποιούνταν ως προς το ενδεχόμενο αποτίναξης της βρετανικής προστασίας. Επίσης, εξέφραζαν τη διάχυση των ιδεών του Διαφωτισμού, μιας και ο χώρος ήταν προνομιακός ως προς τη διείσδυση φιλελεύθερων ιδεών, κυρίως από την ιταλική χερσόνησο.

Η εσωτερική αυτή διαμάχη πήρε οξύτερο χαρακτήρα με την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του ελληνικού βασιλείου. Το κύριο αίτημα της πλέον ριζοσπαστικής μερίδας των Επτανήσιων ήταν η Ένωση με την Ελλάδα. Επιπλέον, απαιτούσαν κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις (καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας, ελευθεροτυπία). Στους κόλπους της προοδευτικής αυτής μερίδας βρέθηκαν επιφανείς προσωπικότητες της εποχής (όπως ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης).

Η τελική ενσωμάτωση των Επτανήσων στο ελληνικό κράτος πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 1864, ως «δώρο» της Βρετανίας στο νέο ηγεμόνα της Ελλάδας, Γεώργιο Α'.» Τερματίστηκε έτσι οριστικά το καθεστώς της αυτονομίας και η περιοχή συνέδεσε την τύχη της µε τις γενικότερες περιπέτειες του ελληνισμού.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πόλεμος επιστολών ΔΕΗ – ΡΑΕ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Πόλεμος επιστολών μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
    Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, αμφισβητεί τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τα στοιχεία που έστειλε -με επιστολή του προς τη ΡΑΕ- αναφορικά με τον κορεσμό των δικτύων τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά των αγροτών σε 16 νομούς.
    Η ΡΑΕ ζητά διευκρινήσεις για τον τρόπο που η ΔΕΗ υπολόγισε τους περιορισμούς. Ταυτόχρονα, ζητά από τη ΔΕΗ, εφόσον κάνει λόγο για κορεσμό, να απαντήσει ποιο θα ήταν το κόστος και ο χρόνος υλοποίησης ώστε να ενισχυθούν τα δίκτυα σε 16 νομούς.
 
Και ολα αυτα γινονται την στιγμη που Η κυβερνηση και η ΔΕΗ θα προβούν στο αμέσως επόμενο διάστημα ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για την υλοποίηση έργου στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο στρατηγικός εταίρος που θα επιλεγεί θα συμμετέχει από κοινού με την ΔΕΗ στην εταιρία Ηλιακό Βέλος Ένα ΑΕ, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και έχει ήδη καταθέσει σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 200MW (έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση στις 13.12.2010).

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα ανέρχεται σε 260,000 MWh ετησίως, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300,000 τόνους.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εμπρησμός στο Λύκειο Σάμης

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο εμπρησμός του Λυκείου της Σάμης ίσως έγινε χθες το βράδυ. Οι εμπρηστές έσπασαν ένα τζάμι και πέταξαν μέσα στο γραφείο ένα εύφλεκτο υλικό που πήρε φωτιά.

Η φωτιά δεν έγινε αντιληπτή. Βρήκαν σήμερα τις ζημιές που πήγαν τα παιδιά για μαθήματα χορού. Στο σχολείο έφθασε αμέσως και ο Αντιδήμαρχος Σάμης Σπύρος Κουνάδης.

Η Αστυνομία και Πυροσβεστική διενεργουν έρευνα.
περισσοτερα εδω: http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=17822&Itemid=38

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Καθορισμός εξόδων κίνησης προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, προέδρου συμβουλίου τοπικής κοινότητας και εκπροσώπου τοπικής κοινότητας

1. Καθορίζουμε τα έξοδα κίνησης που δικαιούται να εισπράττει μηνιαίως ο πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, ο πρόεδρος συμβουλίου τοπικής κοινότητας και ο εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας, βάσει της χιλιομετρικής απόστασης κάθε μιας από τις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες από την έδρα του οικείου δήμου, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες αρμοδιότητες που τους αποδίδονται με τις διατάξεις του ν. 3852/2010, ως ακολούθως:




ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ:

α) ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

β) ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

γ) ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 (ΜΕΤΡΑ)
  ΑΠΟ ΕΩΣ                                          ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ (ΕΥΡΩ)

0           εως 10.000                                 300
10.001εως  20.000                                  350
20.001 Και ανω                                       400


2. Τα έξοδα κίνησης της προηγούμενης παραγράφου καταβάλλονται κάθε μήνα στους δικαιούχους, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 2685/1999, περί κάλυψης δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας, όπως κάθε φορά ισχύει.

3. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Σύσταση πάγιας προκαταβολής στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες.

1. Στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες συνιστάται με απόφαση της οικονομικής επιτροπής πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού (ΚΑ 8521) του προϋπολογισμού εξόδων του δήμου.

2. Το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ανέρχεται στο ποσό των:

α) Χιλίων (1.000) ευρώ για τις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού.

β) Δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους.

γ) Τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 και περισσότερους κατοίκους.

3. Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό έως τριακόσιους (300) κατοίκους, ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από τριακόσιους έναν (301) κατοίκους και ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Ο υπόλογος διενεργεί τις πληρωμές, χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του δημάρχου.

4. Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος 3852/2010 στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο, όπως:

α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (άρθρο 82 περίπτ. γ΄).

β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (άρθρο 82 περίπτ. δ΄).

γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (άρθρο 82 περίπτ. ε΄).

δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (άρθρο 83 παρ. 2 περίπτ. δ΄ ).

5. Κατά τα λοιπά, για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, τη διαδικασία αποκατάστασης και απόδοσης (επιστροφής) του ποσού, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των υπολόγων, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 173 του Ν 3463/2006 και 35 του ΒΔ 17/5-15/06/1959 καθώς και οι διατάξεις των άρθρων 56 του Ν 2362/95 και 22-32 του ΠΔ 774/1980.

6. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Για ποια χρεοκοπία μας μιλάνε;;;

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του... ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;


Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:

-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.

-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.

-ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος

Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!

β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!

γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.

δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!

Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

TA ΓEΓONOTA TOY 2010

Tα γεγονότα του 2010




H μεγάλη νίκη του κ. Aλέξανδρου Παρίση που θα είναι ο πρώτος δήμαρχος Kεφαλονιάς, η νίκη έκπληξη του νέου δήμαρχου Iθάκης κ. Γιάννη Kασσιανού και η νίκη του πρώτου αιρετού περιφερειάρχη κ. Σπύρου Σπύρου σε συνδυασμό με την ήττα του κ. Hλία Mπεριάτου, και η τριπλή ήττα στο ΠΑΣΟΚ, ήταν τα κορυφαία γεγονότα της χρονιάς που φεύγει.



Σημαντικά γεγονότα μέσα στο 2010 ήταν επίσης οι αλλεπάλληλες επιτυχίες της Aστυνομίας, με πρώτη την φρικτή αποκάλυψη ότι ο γιός έβαλε αλλοδαπό να σκοτώσει την μάνα του, την 76χρονη Γερασιμάνθη Aμίτση, εξιχνιάζοντας έτσι το φοβερό έγκλημα της Aγίας Eυφημίας.



Aκόμη σημαντικά γεγονότα ήταν τα εγκαίνεια της Πτέρυγας Nιάρχου στο Mαντζαβινάτειο από την τότε υπουργό Yγείας Mαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η επίσκεψη του προέδρου της N.Δ. κ. Aντώνη Σαμαρά, η καμπάνα 25 χρόνων στον πατέρα που βίαζε την κόρη του, το ξεκίνημα του έργου της Πτέρυγας Bεργωτή στο Nοσοκομείο, η κατάργηση της Nομαρχίας και η σύλληψη του δημάρχου Iθάκης κ. Γιώργου Bασιλόπουλου για φωτιάσε χωματερή.



Aς δούμε όμως τι μας θυμίζουν τα πρωτοσέλιδα του «H»:



Ιανουάριος



* Μπαίνει στο Ιπποκράτειο και εγχειρίζεται με επιτυχία ο δήμαρχος Σάμης Μανόλης Βαλέτας.



* Ανοίγει στη Σάμη η Αχαϊκή Τράπεζα.



* Στα 87 του φέυγει από τη ζωή ο μαχητής της δημοσιογραφίας Γιάννης Βούλτεψης.



* Παρά τους φόβους του δήμαρχου Αργοστολίου για κατάρρευση της Γέφυρας, πολύς κόσμος ανεβαίνει εκεί για τον Αγιασμό.

Αλεξάκης Αλέξανδρος: «Τις Πταίει;»

Βιώνουμε πλέον καθημερινά τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και μιας καταστροφικής κινδυνολογίας, η οποία είτε λίγο είτε πολύ επηρεάζει τις ζωές όλων. Πολύς ντόρος λοιπόν τον τελευταίο καιρό για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και τα σενάρια χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν. Ενώ κατά τον διευθύνων σύμβουλο της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της εντός τριετίας, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν την ίδια στιγμή αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ατελείωτες λοιπόν συζητήσεις και χιλιάδες τόνοι μελανιού καταναλώνονται καθημερινά για την εγχώρια και διεθνή κρίση, τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και στο κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει την χρεωκοπία της Πατρίδας μας. Είναι νωπά στην μνήμη μας τα σενάρια που προέβαλλαν τα ΜΜΕ πριν λίγο καιρό. Ένα από αυτά έλεγε ότι η χρεωκοπία είναι δεδομένη και έτσι δεν θα εξασφαλίζαμε το δεύτερο πακέτο στήριξης. Ενώ ένα άλλο μιλούσε για επιστροφή της χώρας στην δραχμή ! Λίγους μήνες μετά γνωρίζουμε ότι το δεύτερο αλλά και το τρίτο πακέτο εξασφαλίστηκαν και τα σενάρια της δραχμής ήταν δημιούργημα της φαντασίας κάποιων.

ΘHΣAYPOΣ AΠO ...ANΘPAKA!

Μία τρισδιάστατη πρόταση έκανε πρόσφατα ο δήμαρχος Σάμης και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μανόλης Βαλέτας στον δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση, με στόχο ο πρώτος ενιαίος Δήμος του νησιού μας να έχει οφέλη από το δασικό μας πλούτο.
O κ. Βαλέτας πρότεινε στον κ. Παρίση την ελεγχόμενη ξύλευση από τα Δάση, την βιομάζα από τα ξύλα και την πράσινη ανάπτυξη, όπως γίνεται στο εξωτερικό.




Ειδικότερα, ο κ. Βαλέτας πρότεινε:



1. Καταγραφή των δασικών περουσιακών στοιχείων του Δήμου Κεφαλονιάς και ελεγχόμενη ξύλευση από το Δήμο, το Δασαρχείο και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.



Υπολογίζεται ότι ο τζίρος του Δήμου από την ξύλευση αυτή θα είναι πολύ μεγάλος, αφού υπολογίζεται ότι μόνο από τα 53.000 στρέμματα δημοτικού δάσους Σάμης μπορεί να παραχθούν 125 χιλιάδες τόννοι κάρβουνο, που θα αποφέρουν κέρδη 125 εκατομμυρίων Ευρώ.



2. O Δήμος μπορεί να έχει μεγάλα κέρδη από τη βιομάζα, η οποία θα παράγεται από τα κομμένα κλαριά των δέντρων από τα δάση όλης της Κεφαλονιάς. Και



3. Να γίνει πράξη από το Δήμο Κεφαλονιάς η Πράσινη Ανάπτυξη, με ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακα (που παράγουν στην Ευρώπη οι διάφορες βιομηχανίες που ρυπαίνουν) με ανάλογο οξυγόνο από τα νησιά μας. Τέτοιες ανταλλαγές άρχισαν ήδη να είναι κερδοφόρες σε πολλά μέρη του κόσμου.