Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Πόλεμος επιστολών ΔΕΗ – ΡΑΕ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Πόλεμος επιστολών μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
    Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, αμφισβητεί τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τα στοιχεία που έστειλε -με επιστολή του προς τη ΡΑΕ- αναφορικά με τον κορεσμό των δικτύων τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά των αγροτών σε 16 νομούς.
    Η ΡΑΕ ζητά διευκρινήσεις για τον τρόπο που η ΔΕΗ υπολόγισε τους περιορισμούς. Ταυτόχρονα, ζητά από τη ΔΕΗ, εφόσον κάνει λόγο για κορεσμό, να απαντήσει ποιο θα ήταν το κόστος και ο χρόνος υλοποίησης ώστε να ενισχυθούν τα δίκτυα σε 16 νομούς.
 
Και ολα αυτα γινονται την στιγμη που Η κυβερνηση και η ΔΕΗ θα προβούν στο αμέσως επόμενο διάστημα ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου για την υλοποίηση έργου στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο στρατηγικός εταίρος που θα επιλεγεί θα συμμετέχει από κοινού με την ΔΕΗ στην εταιρία Ηλιακό Βέλος Ένα ΑΕ, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και έχει ήδη καταθέσει σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 200MW (έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση στις 13.12.2010).

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα ανέρχεται σε 260,000 MWh ετησίως, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300,000 τόνους.

1 σχόλιο:

  1. αυτό το πράγμα που γίνεται εις βάρος των αγροτών με τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1) είναι πραγματικά απαράδεκτο και το κράτος θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή