Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Οι Άγιοι Φανέντες


Μια σημαντική έρευνα στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αγιολογίας έφθασε πρόσφατα σε αίσιο τέλος. Ο εξαίρετος κληρικός, θεολόγος, ιστορικός και επιμελής ερευνητής, Πρωτοπρ. Γεώργιος Αντζουλάτος, από την Σάμη της Κεφαλληνίας,
αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών του ερευνών και ενδιαφερόντων, αλλά και του προσωπικού του χρόνου, για να βρει μια απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα πολλών γενεών Κεφαλληνίων. Το ερώτημα αφορούσε την τύχη των λειψάνων των Αγίων Φανέντων, δηλαδή των Ομολογητών Αγίων της Κεφαλονιάς Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος.
Οι έρευνες του εκλεκτού αυτού κληρικού, ερευνητού και αγαπημένου φίλου και παλιού συμφοιτητή, οδήγησαν τα βήματά του στη Γαληνοτάτη Βενετία. Οι προσπάθειες πολλές, τα ταξίδια αμέτρητα, η αγωνία μεγάλη, οι προσευχές αδιάλειπτες. Η χάρη των Αγίων όμως άνοιξε τελικά τον δρόμο. Ανταμείφθηκαν με ουσιαστικό τρόπο οι κόποι του επιμελούς και αγιόφιλου π. Γεωργίου.
Έτσι, με ιδιαίτερη συγκίνηση, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2009, στις 7.30 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έγινε η πολυπόθητη υποδοχή των ιερών λειψάνων, που ευγνωμόνως παρελήφθησαν από τους Ρ/Καθολικούς, αφού είχε βέβαια προηγηθεί η απαραίτητη επιστημονική εξέταση στη Βενετία.
Τον ιερό θησαυρό μετέφεραν στην Ελλάδα ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Αντζουλάτος και ο εφημέριος της Σάμης Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αλεξάτος. Τα λείψανα θα παραμείνουν για λίγο στην Αθήνα και προσεχώς θα μεταφερθούν στον τόπο που ανήκουν και που τιμούνται από τους πιστούς κατά την Εορτή των Αγίων Πάντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου