Στειλτε τα κειμενα σας, σχολια, φωτογραφιες σας, τις παρατηρησεις σας και ότι αλλο θελετε .poylata@gmail.com Περιμένουμε τα e-mail σας
Τετάρτη 13 Μαΐου 2009
Το ποδόσφαιρο της νέας εποχής
Ενας διαιτητής-ρόμποκοπ. Εξοπλισμένος με τα τελευταία μέσα της τεχνολογίας, συνδεδεμένος με έναν «στρατό» άλλων διαιτητών που ελέγχουν κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Βίντεο-ριπλέι παραπλεύρως του αγωνιστικού χώρου που θα ακτινογραφεί όλες τις φάσεις του αγώνα. Μπάλες με μικροτσίπ. Δοκάρια με αισθητήρες. Τάιμ άουτ και μεγαλύτερης διάρκειας ανάπαυλα μεταξύ των δύο ημιχρόνων.
Κάρτες για όλα τα γούστα: κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες. Εστίες για τερματοφύλακες-σούπερμαν. Κατάργηση του οφσάιντ. Αυτό θα είναι το ποδόσφαιρο του μέλλοντος ή τουλάχιστον ύστερα από είκοσι χρόνια!
Συντηρητικός ως το μεδούλι, ο κόσμος του ποδοσφαίρου έμαθε να αντιστέκεται στις αλλαγές στο διάβα των χρόνων. Από το 1863 όταν οι εγγλέζοι πατριάρχες του αθλήματος εκπόνησαν τον πρώτο κανονισμό λίγα πράγματα άλλαξαν σε διάστημα σχεδόν ενάμισι αιώνα. Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να καθιερωθούν το οφσάιντ (1867), ο διαιτητής, το πέναλτι (1891), το φάουλ (1895), η μεγάλη περιοχή (1901), το πλεονέκτημα (1903). Για την επόμενη μεγάλη αλλαγή, την αντικατάσταση ενός τραυματισμένου παίκτη, το ποδόσφαιρο περίμενε ως το 1968!
Την ώρα που τα άλλα ομαδικά αθλήματα μεταλλάσσονταν ραγδαία, το ποδόσφαιρο φοβόταν να πειραματισθεί. Μόλις το 1992 καθιερώθηκε η απαγόρευση να πιάνει ο τερματοφύλακας την μπάλα με τα χέρια σε γύρισμα συμπαίκτη του, ενώ το 1994 θεσπίστηκαν οι τρεις βαθμοί για τη νίκη, αλλαγή που αποτέλεσε σημείο στροφής για το ποδόσφαιρο.
Αντίθετα δεν μακροημέρευσαν αλλαγές όπως ο «ξαφνικός θάνατος» ή «χρυσό γκολ» (1996)- το παιχνίδι έληγε όταν μια ομάδα πετύχαινε γκολ στην παράταση- και το «ασημένιο γκολ», όπου η ομάδα που πετύχαινε γκολ στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης έπαιρνε τη νίκη αν η αντίπαλος δεν ισοφάριζε ως το τέλος του δεκαπεντάλεπτου.
Και εμπορικές απαιτήσεις
Aκόμη και οι «ξεροκέφαλοι» ποδοσφαιροπαράγοντες φαίνεται να λυγίζουν μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών. Απαιτήσεις τεχνολογικές αλλά και εμπορικές. Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία μπορεί να αποκαλύπτει τα λάθη των διαιτητών και να δημιουργεί στους φίλους του ποδοσφαίρου αμφιβολίες για την καθαρότητα του αθλήματος, ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να προσφέρει άμεσες λύσεις και δίκαιες αποφάσεις, οι αντιστάσεις των παραδοσιακών του ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να αντέχουν για πολύ ακόμη.
Οι προτάσεις για αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι ολοένα και πιο πιεστικές αλλά και εφαρμόσιμες. Η μπάλα με το μικροτσίπ και τα δοκάρια με τους αισθητήρες ώστε να αποφεύγονται τα γκολ-φαντάσματα ή αντιθέτως να μην κατακυρώνονται έγκυρα γκολ απορρίπτονται μέχρι στιγμής από το αφεντικό της FΙFΑ κ. Ζεπ Μπλάτερ αλλά το μέλλον φαίνεται να τους ανήκει.
Δοκιμές σε Γαλλία καιΙταλία
Προς το παρόν το «ιερατείο» που διαφυλάσσει τη βίβλο των κανονισμών- πρόκειται για τη Διεθνή Επιτροπή Ποδοσφαίρου (Ιnternational Football Αssociation Βoard) που ιδρύθηκε το 1882 από τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και από το 1913 έκανε δεκτές στους κόλπους της τέσσερις εκπροσώπους της FΙFΑ- αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της UΕFΑ κ. Μισέλ Πλατινί για την προσθήκη δύο βοηθών διαιτητών που θα ελέγχουν τις δύο μεγάλες περιοχές του γηπέδου. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη νέα αγωνιστική περίοδο σε επαγγελματικό επίπεδο, με τη Γαλλία και την Ιταλία να έχουν εκφράσει μέσω των ομοσπονδιών τους την πρόθεση να εισαγάγουν τους «διαιτητές περιοχής» στο Σαμπιονά και στο Κύπελλο αντίστοιχα. Οι Ιταλοί που εμφανίζονται πρόθυμοι για πειραματισμούς είχαν χρησιμοποιήσει πριν από αρκετά χρόνια στο Κύπελλο δύο διαιτητές. Ενα μέτρο που δεν στέφθηκε από επιτυχία.
Η (μεθ)επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου αναμένεται όμως πολύ πιο διαφορετική καθώς οι ριζοσπαστικές αλλαγές που απορρίπτονται σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν στο μέλλον. Η επιμήκυνση της ανάπαυλας του ημιχρόνου από 15 σε 20 λεπτά, την οποία ζήτησε αρχικά η FΙFΑ, δεν θα δώσει μόνο περισσότερες ανάσες στους ποδοσφαιριστές αλλά και περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο προς διαφημιστική εκμετάλλευση και άρα μεγαλύτερα έσοδα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Ομοίως απορρίφθηκε η πρόταση που είχε καταθέσει η σκωτσέζικη ομοσπονδία για να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες αλλαγές από τρεις σε τέσσερις μόνο στην περίπτωση που κάποιο ματς οδηγείται στην παράταση.
Με δεδομένο ότι στα κορυφαία διεθνή παιχνίδια, όπως για παράδειγμα στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι προπονητές εξαντλούν το δικαίωμα των τριών αλλαγών αλλά και τους συχνούς τραυματισμούς παικτών η πρόταση των Σκωτσέζων έχει αρκετούς οπαδούς. Επίσης οι Σκωτσέζοι έθεσαν θέμα για αποσαφήνιση του κανονισμού του οφσάιντ ενώ κατά καιρούς έχουν ακουστεί απόψεις για κατάργησή του, που όμως δεν συναντούν ιδιαίτερη αποδοχή.
Οι κάρτες και τα γκολπόστ
Στην ΙFΑΒ κατατέθηκε η πρόταση της βορειοϊρλανδικής ομοσπονδίας για θέσπιση ακόμη μιας κάρτας, μετά την κίτρινη και την κόκκινη. Πρόκειται για την πορτοκαλί και ο ποδοσφαιριστής που θα τη δέχεται θα αποβάλλεται για λίγα λεπτά. Το παράδειγμα άλλων αθλημάτων όπου υπάρχει ολιγόλεπτη αποβολή, όπως το χάντμπολ, το ράγκμπι, το χόκεϊ επί πάγου, το πόλο (αποβολή για 20 ΔΔ ) δίνει επιχειρήματα στους Βορειοϊρλανδούς που θέλουν «να υπάρχει άμεσος αντίκτυπος τόσο για την ομάδα που δέχεται κάρτα όσο και για τον αντίπαλό της».
Από την πλευρά του ο «δικτάτορας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κ. Μπλάτερ ενδιαφέρεται για εντυπωσιοθηρικές αλλαγές όπως η επέκταση των εστιών από τα 7,32 μ. μήκος και 2,44 μ. ύψος σε 7,50 μ. και 2,50 μ. αντιστοίχως με προφανή στόχο να σημειώνονται περισσότερα γκολ.
Στον κόσμο του ποδοσφαίρου πάντως διατυπώνονται ακόμη πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η θεσμοθέτηση των τάιμ άουτ, τεσσάρων συνολικά στη διάρκεια του αγώνα, και η χρησιμοποίηση του περίφημου βίντεο-ριπλέι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Υπεύθυνος για το βίντεο-ριπλέι θα είναι ο «πέμπτος» διαιτητής που θα ενημερώνει τον πρώτο διαιτητή ο οποίος θα είναι και ο τελικός κριτής.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=5&artId=250683&dt=15/03/2009
Share on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου