Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Κεφαλονιά:Πως ξεκίνησε μιά διαμάχη που ζει ακόμα.


Αργοστόλι Vs Ληξούρι:
Κάπου,σε μια γωνιά της γης,στη χώρα που υμνήθηκε για το φως και τον ορίζοντά της,υπάρχει ένα νησί "το νησί των τρελών".Όχι, δεν πρόκειται για καμιά φανταστική ιστορία,ούτε για νησί με ασθενείς ιατρικά.
Πρόκειται για μια "

μέθη" που κυριεύει τους ανθρώπους και τους βάζει να κάνουν παράξενα πράγματα.Να,σαν αυτή τη διαμάχη μεταξύ δυο πολεων του νησιού,του Αργοστολιού και του Ληξουρίου,που ξεκίνησε κάπου στα 1757 για μια μικρή ίσως αιτία νέα πόλη τ’ Αργοστόλι,παλιά το Ληξούρι γι’ αυτό ακριβώς ήθελε να γένει ¨η χώρα¨ το Ληξούρι,η πρωτεύουσα δηλαδή του νησιού.
Όμως "οι δάφνες "πήανε στ’ Αργοστόλι. Έτσι άρκισε το στρέπετο που κρατεί ισαμε σήμερα.Οι άνθρωποι κάνουνε όλο μπούρλες και θεόζουρλα πράματα μόνο και μόνο για να μη λησμονούνε εφκειό το ατσιδέντε του 1757 και να δείχνουν στους μεν ποιοι είναι οι Δε. Τέτοια βουρλισία τσου’πιάνει,που ποστιάξανε τη στατουα του σιορ Αντρία στο Ληξούρι να κοιτά την πόλη και να’χει γυρισμένη την πλάτη στ’ Αργοστόλι.Ο πόβερος ποιητής ο σιορ Αντρίας ο Λασκαράτος Δε θα το’βανε στο νου του ποτέ ότι η στάτουά του θα γινότανε η μόστρα του Ληξουριώτωνε κόντρα σε τούτους τους "αραχνιασμένους" τσου Γροστολιώτες. Ο ποέτας αγαπούσε πολύ τη Χωροπούλα, το Ληξουρι,ή "το πίκολο Παρίσι" όπως το λένε οι Κολομπαίοι (οι Ληξιουριώτες)και τούτο το’καμε γραφή και το πέρασε στα ποιήματά του,αφού ήτανε πενσάδος.Το Ληξούρι του "ήτανε γη αμελημένη και φτωχή".
Ενώ οι Γροστολιώτες ,γιε μου ,όλο νοβιτές και καμάρι σου είναι.Και πώς να μην είναι έτσι,αφού είναι η χώρα, η πρωτεύουσα . Τούτοι εδεπά έχουνε τσι αρχές του τόπου,είναι η εξουσία.Από την πολλή τη σκάση τσου, οι Ληξουριώτες κόντεψε να τσου’βρει φαστίδιο γι’αυτό πήγανε να βομβαρδίσουνε το Γροστόλι!
Τέτοιο μπιρτσιλίρισμα έχουνε οι γείτονες εδώ και 250 χρόνια.Κι αν μας βρήκε κι εμάς λίγο και ξεστρατίσαμε στη γλώσσα,ζητούμε συγχώρεση.Τούτη η διαμάχη που συνεχίζεται με πολύ κέφι και δημιουργικότητα,μοιάζει με περίεργη και ατέλειωτη Οδύσσεια των γνήσιων απογόνων του πολυμήχανου πολεμιστή
Γι’αυτό λοιπόν όταν αριβάρετε στο ΄΄νησί των τρελών΄΄ να έχετε τα μέντε σας. Όλα τα κουρλά μπορεί να τα’ απαντήσετε.Ακόμα και Ληξουριώτη που θα σας πει ότι κατάγεται από το Ληξούρι και όχι από την Κεφαλονιά, ή έναν Αργοστολιώτη που θα σας πει ότι θέλετε διαβατήριο για να πάτε στο Ληξούρι,αφού είναι…. Εξωτερικό! Αλήθεια σας λέω ,μα τον αφεντάκη τον Άγιο.Α Δε με πιστεύετε,ρωτήστε το σιορ Αντρία.Αυτός είδε πολλά τσι αποκριές του 1998…..


Share on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου